TERVEHDYS VUOSISATOJEN TAKAA

Keskiviikkona 2.10. 2002 soitti minulle Keski-Kuhan Aaro ja kertoi Heino Kangasahon löytäneen edellisenä päivänä illansuussa ihmeellisen veneen Lapuanjoesta, kotinsa läheisyydestä. Venettä pitäisi mennä heti katsomaan. Niinpä menimme, minä ainakin ennakkoluulojen läpitunkemana -mikähän puupökkelö siellä odottaisi. Aaro oli jo Kangasahon pihassa ja jännittyneenä astelimme Heinon perässä kohti joen rantaa. Mutta ei Heino meitä heti rantaan vienyt, vaan esitteli kaikennäköistä puuta ja kantoja, joita hän oli vuosien mittaan joesta rannalle eri konsteilla vetänyt. Heino kertoi samalla, että hän on vuosikymmeniä saanut joesta polttopuut ja ollut aina kiinnostunut joen pohjasta ja sinne vajonneista uppotukeista ja muusta. Vene kulkuvälineenä ja keksi työkaluna on hän kolunnut Lapuanjoen pohjaa.

Laskeudumme jyrkkää polkua pitkin rantaan, kävelemme puupinon reunustamaa rantapolkua ja näemme pressun peitossa olevan möykyn. Heino vetää pressun pois möykyn päältä ja voi taivas, ennakkoluulot karisevat niin, että oikein ihossa tuntuu. Pressun alta paljastuu mitä komein ja uljain yhdestä puusta koverrettu vene, haapio Niin ihmeellisen hyväkuntoisen näköinen. Selvästi näkyy kovertamisen jäljet. Vene on hienosti muotoiltu ,kokasta hieman leveämpi kuin perästä, pohja myös muotoiltu Mittailemme venettä, pituus 4.20 m, leveys etupuolelta 70 cm, takaa 65 cm, korkeus 75 cm, ympärysmitta etupuolelta 190 cm.

Veneen ikää yritämme myös arvioida, mutta sitä on vaikea sanoa ilman lisätutkimuksia. Veneen valmistus kovertamalla on osattu jo varhaisesta kivikaudesta lähtien ja tekniikkaa on käytetty vielä 1800-luvullakin. Soitettuani rehtori Kalevi Heikkilälle tulemme siihen tulokseen, että vene liittyy Kuortaneen asutuksen ensivaiheisiin eli 1500 luvun alkuun ja saattaa olla 500 vuotta vanha. Löytöpaikka on Kärpän sillasta 150 m pohjoiseen. Itse löytämisestä kertoo Heino Kangasaho seuraavaa: "Ensimmäisen kerran löin keksillä tätä venettä jo 1960-luvulla ja luulin tätä kannoksi. Vene oli sitten vuosikausia hiekan ja muun maa-aineksen peitossa. Aina silloin tällöin siihen sai keksillä kosketuksen.

Vuodet kuluivat, kunnes sitten tänä vuonna 1.10, tunsin keksillä, että ei tämä mikään kanto ole. Pituutta jatkui ja jatkui, vettä on paikalla pari metriä, sitten sain sen keksillä irti ja liikkeelle. Vene oli pohja ylöspäin. Hain muuta väkeä apuun ja vinssin ja vedimme sen rantaan. Käänsimme veneen oikein päin ja kyllä hämmästys oli suuri, kun totuus paljastui Veneen perässä, pohjassa, oli suurehko reikä, jonka tukimme, Sidoin sitten veneen köydellä oman veneeni perään ja hinasin sen kotirantaan." Seuraavana päivänä kutsuttiin lehden ja radion toimittajia paikalle ja Heinon löytö julkistettiin. Löytö on tämän vuoden kulttuurilöytö Kuortaneella ja Etelä-Pohjanmaalla.

Museovirastoon ja Maakuntamuseoon on otettu yhteyttä veneen iän varmentamiseksi ja hoito-ohjeiden saamiseksi, että vene säilyisi ja palvelisi matkailu-kohteena Kuortaneen Talomuseolla, jonne on ajateltu tehdä sille asianmukainen tila Heikki Klemetin teorian mukaan Kuortane on saanut nimensä tällaisesta haapiosta eli kuurnasta, jolla muinaiset metsästäjät ja kalastajat ovat meloneet Lapuanjoella ja Kuortaneen järvellä saalista ja asuinpaikkoja etsiessään. Vene kannettiin 19.10 viiden miesparin voimin jyrkän joentöyrään yläpuolelle, siirrettiin Keski-Kuhan Timon traktorin kärryille ja kuljetettiin Ylisen Askon entiseen navettaan kuivumaan ja talvehtimaan ohjeiden mukaisesti sekä odottamaan pääsyä Talomuseon tiloihin mielenkiintoiseksi nähtävyydeksi. Vene tuo meille terveiset aikojen takaa. Kun sitä katsoo, voi mielikuvituksessaan liikkua läpi vuosisatojen, kunnioituksella muistaa eri sukupolvien työtä ja ponnistelua sekä selviytymistä ankarissa olosuhteissa sekä nöyrästi todeta elämän rajallisuus.

Harri Vehniä

M U I N A I S R U U H E T

LÖYTÖJÄ SUOMESTA 600 KPL SUURIN OSA HISTORIALLISELTA AJALTA
ENITEN LÖYTÖJÄ HÄMEESTÄ JA SAVOSTA, VÄHITEN POHJANMAALTA
LÖYTÖPAIKKOJA JÄRVIEN, JOKIEN JA OJIEN POHJAT SEKÄ SUOT JA NEVAT
ENITEN LÖYTÖJÄ ON VV. 1930 - 37 ELI 277 KPL
USEIMPIEN RUUHIEN MITOISTA, IÄSTÄ YM:STA EI OLE SELVITYKSIÄ
PITUUS TUNNETAAN 270 TAPAUKSESSA KESKIPITUUS 300 - 500 CM, LEVEYS 50 - 60 CM, KESKISYVYYS 30 - 40 CM
ALAPINNAN MUOTO YLEENSÄ KUPERA SIIPIPUITA KÄYTETTIIN TASAPAINOTTAMISEEN
IKÄÄ VAIKEA ARVIOIDA, MM SIITEPÖLYTUTKIMUS VANHIN LÖYTÖ EVIJÄRVELTÄ, IKÄ N. 3100 VUOTTA
ERILAISIA RUUHIA ON VALMISTETTU KOVERTAMIS- TEKNIIKALLA 1800 LUVULLE ASTI
PUUAINES YLEISIMMIN MÄNTYÄ TAI HAAPAA VALITTU SUURI PUU KAADETTIIN, KATKAISTIIN, ENSIN VEISTETTIIN PERÄ TYVIPÄÄSTÄ SITTEN KOKKA, SEN JÄLKEEN RUNKO KOVERRETTIIN ELI ONTOTTIIN ERILAISILLA METALLIKIRVEILLÄ KOKO MATKALTA, VIIMEKSI SILITETTIIN VUOLIMELLA. POLTTAMISTA KÄYTETTIIN APUNA PUUN PEHMENTÄMISEKSI

ALKUKANTAINEN MUOTO SÄILYNYT AINA ESIHISTORIALLISELTA AJALTA SAAKKA, AJATON MALLI RUUHELLA LIIKUTTIIN MELOMALLA TAI SAUVOMALLA

YHDESTÄ PUUSTA KOVERRETULLA RUUHELLA ON ERILAISIA NIMIÄ ERI PUOLILLA SUOMEA:

RUUHI     =    HAAPARUUHI
KAUKALORUUHI     =    PÖLKKYRUUHI
TUKKIRUUHI     =    KOURU
KUURNA     =    HONKIO
LUUPPI     =    KUUTTI
PAATTI     =    PURTILO
PURTILOVENE     =    TALTTARUUHI
YKSPUINEN VENE     =    HAAPIO

Kuurna eli haapio

Kuvat: Lauri Viinikka

Kuurna Opiston sisääntuloaulassa
Kuvat: Aatto Tahvonen

KUURNA KUORTANEELTA

LÖYTÖAIKA: 01.10.2002
LÖYTÄJÄ: HEINO KANGASAHO
LÖYTÖPAIKKA: LAPUANJOEN UOMASTA, KÄRPÄN SILLASTA 150 M POHJOISEEN N. 1,5 M SYVYYDESTÄ, POHJA YLÖSPÄIN
VENEEN IKÄ: AIKAVÄLI 1430 - 1520, 450 - 550 VUOTTA
IÄN MÄÄRITYS: RADIOHIILITUTKIMUKSEN PERUSTEELLA HELSINGIN YLIOPISTO
KUURNAN PITUUS: 4, 20 M
LEVEYS: 0,70 M
PERÄ: 0,65 M
KOKKA KORKEUS: 0,75 M
ULKOLAIDALTA SYVYYS: 0,35 - 0,40 SISÄLAIDALTA
PUUAINES: HAAPA
MERKITYS: LÖYTÖ LIITTYY SITEN KUORTANEEN ASUTUSHISTORIAAN

KUURNA NÄHTÄVÄNÄ KUORTANEEN URHEILUOPISTOLLA LIIKUNTAHOTELLIN AULASSA!!